אחד הנושאים הערים ביותר בשנים האחרונות הוא ניסויים בבע"ח – טענות בעד ונגד נשמעות מכל עבר, וקשה מאוד להצליח לאזן בין הלב שנצבט כנגד התמונות הקשות, ובין המודעות לעובדה שללא ניסויים אלו, הטכנולוגיה והרפואה לא היו יכולות להתקדם. במאמר הבא נציג כמה מהטענות נגד הניסויים בבעלי החיים ולאחר מכן נציג הסתייגות לטענות אלו.
טענות נגד ניסויים בבע"ח
- אי אפשר להשוות בין אדם לבע"ח – אחת הטענות נגד ניסויים בבע"ח היא שישנם הבדלים כה רבים בתגובות לחומרים שונים, שמשתנות בין כל יצור חי. הרי זה לא הגיוני להסיק מסקנות על השפעותיה של תרופה שנוסתה על בעלי חיים, על בני האדם. כל חומר יפעל כנראה בצורה אחרת.
- ישנן חלופות מחקריות לבעלי החיים – הטכנולוגיה המתקדמת העניקה לנו את הכלים והאמצעים לקדם את חקר הביולוגיה ואת הרפואה בלי להשתמש בבעלי החיים. החל מסימולציות ממוחשבות, תרביות תאים, שיטות אמינות למחקרים אפידמיולוגים ועוד.
- מחשבה צרה – עבור אלו הטוענים נגד ניסויים בבעלי חיים מדובר בקיבעון מחשבתי בלבד. ההיצמדות לשיטות הישנות של ניסויים בבעלי חיים בחקר הרפואה כנראה נוחה מאוד לחוקרים, ושם הם נשארים מבחירה. חוסר המעוף שבבחירה זו מונע מהמדע להתקדם למחוזות חדשים.
- דגמי המחלות בבעלי החיים הם אינם אמינים – מכיוון שההרכב הגופני והמערכתי של בעלי החיים ושל בני האדם שונה בתכלית, הרי שברוב המחקרים, דגם המחלה בבעל החיים מייצר תסמונות שהן דומות אמנם למחלה האנושית, אך הגורמים למחלה יהיו שונים בתכלית.
יש גם שיקולים כלכליים
טענות נגד ניסויים בבע"ח יש בשפע כפי שאתם רואים, אך אחת הטענות הבולטות ביותר היא זו הנצמדת לכך שחלק מהמימון של מחקרים אלו מגיע ממקורות אינטרסנטיים, כולל תעשיית התרופות. החוקרים שמעוניינים במימון למחקרים שלהם, משתפים פעולה עם בעלי האינטרסים.
עם זאת, יש לזכור שאילולא הניסויים החשובים הללו, הרפואה ותחום המחקר בכללי לא היו יכולים להגיע למקום בו הם נמצאים כיום. בזכות הניסויים הללו, נמצאו הליכים רפואיים שונים, תרופות משנות חיים, חיסונים שונים, ועוד.