גם במאה ה-21, שכבר זכתה לכינוי העידן הדיגיטלי, או אפילו עידן המסכים, יש לספרי ילדים יכולות שאין לשום מרכיב אחר בחיי הפעוטות והזאטוטים. ספר טוב מרחיב את הדמיון, מסייע להתמודד עם חששות ופחדים מכל הסוגים, מתווך לילדים את המציאות שסביבם ומקנה להם ידע חיוני על העולם ובנוסף לכל גם מייצר זמן איכות אמיתי לנפש.
על-מנת ליהנות מכל התועלות המשמעותיות הנ"ל, שכמובן תורמות מאוד להתפתחות תקינה, חשוב לבחור נכון ספרים לילדים.
חיבור אמיתי לעולם שלהם
על-מנת שילד ירגיש שהעולם שמתואר בספר מדבר עליו, ושהוא למעשה חלק מאותו עולם – וכך גם יחווה את הקתרזיס כשהסיפור מסתיים ויקבל ממנו תובנות מתאימות – חשוב מאוד שהמציאות של הספר תהיה רלוונטית לילד.
כך למשל עבור ילדים שאוהבים בעלי חיים, ספר שמתואר מנקודת מבט של כלב, תרנגולת, ארנבת או דג יכול להיות אופציה מעולה שתייצר חיבור מידי ועמוק. באופן דומה ספרי ילדים מתחום הפנטזיה יכולים להעשיר מאוד זאטוטים ונערים (וגם נערות כמובן) שאוהבים לדמיין מקומות שונים לגמרי מאלה שבהם הם חיים.
שפה עשירה
פרמטר נוסף שלפיו מומלץ לבחור ספרים לילדים הוא העושר המילולי. מומלץ בחום לא להירתע מספרים שכתובים בשפה עשירה ואפילו גבוהה. ילד שנתקבל במילה שאינו מכיר – בין אם הוא קורא בעצמו את הספר ובין אם אחד ההורים מקריא לו – ישאל את ההורים או ינסה למצוא את המשמעות שלה בעצמו. בדרך זו זוכה הילד גם לחוויה מעניינת וגם מעשיר את השפה שלו.
האורך ה"נכון" של ספרים לילדים
הורים מכירים היטב את הדילמה: מצד אחד טווח הקשב והריכוז של ילדים בימינו קצר יחסית, ומצד שני סיפורים וספרים מוצלחים באמת יכולים להיות גם ארוכים יחסית. כדאי כן לנסות להתאים את אורך הספר ליכולות הקשב והריכוז של הילד, אבל לא להתפשר יתר על המידה אלא גם לנסות לאתגר. ספרי ילדים מרתקים יצליחו לגרום לילד להישאר קשוב גם אם הם ארוכים מהרגיל, ובמקביל אפשר למצוא דרכים למנוע אובדן ריכוז. במיוחד כך הדבר כשהורים מקריאים ספרים לילדים. הורה שלא מקריא בקול מונוטוני אלא מתמסר כולו לחוויה יצליח לשאוב את הילד אל העולם של הסיפור ולהשאיר אותו שם גם לאורך זמן רב.