יום שלישי, 10:40 בבוקר, אני יושבת עם אמא שלי אצל הרופא והנה הוא מנחית עלינו את הגזרה: "אמא סובלת מדמנציה". אני מנסה לעכל ואז שואלת אותו איך מתקדמים מכאן. הוא עונה: "אין מה לעשות. זו מחלה כרונית לכל החיים ואין לה מרפא. אמא תהפוך להיות סיעודית ותצטרך עזרה צמודה של מטפלת".
זה מה שסיפרה לי שרה (שם בדוי) על המפגש הראשון שלה עם רופא המשפחה של אימה. הסיטואציה הזו, בצער רב, מתרחשת מדי יום. אנשים מבוגרים מקבלים את האבחנה והדבר הראשון שהם, בני/בנות הזוג שלהם והילדים שלהם צריכים לשמוע.
אין דבר רחוק יותר מהמשפט הזה במציאות. נכון שדמנציה זו המחלה העיקרית שמובילה למצב סיעודי בקרב קשישים, אבל גם כך שבר בירך, נפילה, דיכאון ועוד שלל מצבים האופייניים לגיל השלישי. נכון שדמנציה הינה מחלה כרונית ואין לה מרפא, אולם כן ישנן תרופות העשויות להאט את התקדמות הופעת תסמיני המחלה. יתרה מזאת, ישנן התערבויות שונות ומגוונות שאינן תרופתיות, ביניהן טיפול בריפוי בעיסוק, אשר יעילות לשיפור איכות החיים של האדם הסובל מדמנציה ושל בני משפחתו.
מהי דמנציה? בקצרה ובמילים פשוטות…
דמנציה זה שם כולל למספר מחלות הפוגעות במוח, ומביאות לניוון של מערכת העצבים המרכזית. מחלות אלו שכיחות יותר ככל שעולה גילו של אדם. מחלת האלצהיימר הנה הסוג השכיח ביותר מבין הדמנציות. למעשה כ-60% מהחולים בדמנציה הינם חולי אלצהיימר.
הסימפטומים העיקריים הם בתחום הקוגניטיבי וכוללים פגיעה בזיכרון, ירידה בריכוז, פגיעה בהתמצאות המרחבית, פגיעה בתפקודי השפה (בהבנה ו/או בדיבור) ופגיעה בתובנה ובשיפוט (בעיקר במצבים מסוכנים, ופגיעה בבטיחות של החולה) .
ככל שהמחלה מתקדמת, וזה אכן שונה מאוד מאדם אחד למשנהו, הפגיעה הקוגניטיבית משפיעה על ההתנהגות של האדם ומובילה להתנהגויות אופייניות "מוזרות" ולעיתים אף מסוכנות. לכן, הטיפול וההתמודדות עם המחלה הינו מורכב ומאתגר בפרט לסובבים את האדם עם דמנציה ולמטפלים בו.
מי בעצם הלקוח? האדם החולה או בן המשפחה שלו?
במצבים ובשלבים שונים של המחלה קיימת התנגדות של המטופל לקבל טיפול מאיש מקצוע, או שהמחלה כה מתקדמת שהמצב התקשורתי ו/או הקוגניטיבי של החולה אינם מאפשרים שיתוף פעולה יעיל מספיק מצדו, ועל כן הטיפול הפרטני בו מאבד מיעילותו. במצבים כאלה, הטיפול באדם החולה, קשה אף יותר. התחושה ש"אין מה לעשות" או המחשבה ש"זהו, מכאן המצב הולך רק להחמיר" הופכים לנטל יומיומי רגשי ותפקודי על בני המשפחה שתומכים ו/או מתגוררים עם האדם החולה בדמנציה.
במצב כזה הלקוח שלנו, המרפאות בעיסוק, הוא בעצם האדם שמלווה את המבוגר שחי עם דמנציה. כאשר חושבים על זה, מקצוע הריפוי בעיסוק מסייע לכל אדם אשר מסיבה כלשהי חש קושי לתפקד ביומיום, המגבלה והקושי יכולים לנבוע כתוצאה ממחלה, פציעה או מצב רגשי. התמודדות וחיים לצד אדם אשר מאובחן בדמנציה הינו גורם סטרסולוגי (מצב דחק) מובהק, אשר עלול לפגוע משמעותית ביכולתו של אדם לתפקד ובשביעות רצון שלו מהחיים.
ייעוץ והדרכה לבני משפחה ומטפלים באדם עם דמנציה
למה בכלל צריך ייעוץ והדרכה? כפי שכבר הבהרנו היטב במאמר, טיפול וליווי אדם עם דמנציה הינם מאתגרים מאוד. סיבה נוספת נעוצה בעובדה שטיפול באדם עם דמנציה מתאפיין בשלל סיטואציות מורכבות ומשונות ששום דבר בחיים שלנו לא הכין אותו אליהם, והאינטואיציה שלנו אינה מספיקה. ייעוץ והדרכה על ידי אנשי מקצוע שמכירים את המחלה היטב ועובדים עם עשרות ומאות אנשים עם דמנציה, מעניקה לבני משפחה ומטפלים ידע, כלים פרקטיים ומיומנויות תקשורת חיוניים להבניית מסגרת התמודדות ושגרת חיים יעילה ונוחה עבור האדם עם דמנציה וכל הסובבים אותו.
מתי, אם כן, טיפול ריפוי בעיסוק יעיל במבוגרים עם דמנציה?
טיפול ריפוי בעיסוק למתמודדים עם דמנציה יעיל בדרך כלל בשלבים המוקדמים של המחלה ובשלבים בהם האדם עדיין עצמאי, בעיקר במטלות יומיומיות הקשורות לטיפול עצמי. בשלבים אלו, מטרת הטיפול בריפוי בעיסוק הוא לשמור על המצב הנוכחי, ולהכשיר את המטופל במגוון כלים וטכניקות להתמודדות עם הקשיים עימם מתמודד בחיי היומיום, אם בתחום המוטורי, הקוגניטיבי או הרגשי, ולהכין אותו להתמודדות עם קשיים שעתידים לבוא.
עם זאת, טיפול ריפוי בעיסוק יעיל גם בשלבים יותר מתקדמים של המחלה, בהם החולה יותר פאסיבי ואינו משתתף עוד בפעילויות שונות בהן עסק או השתתף בעבר. בשלב זה מטרת הטיפול היא לספק גירויים סנסומוטוריים וקוגניטיביים למערכת העצבים המרכזית במטרה לעורר תגובה, עניין והנאה אצל הקשיש הדמנטי. במסגרת הטיפול אנחנו מעניקים הדרכה והנחייה למטפל/ת ולבני משפחה אשר מעוניינים בכך, לגבי פעילויות ותרגילים שניתן ורצוי לעשות יחד עם הקשיש בביתו בהתאמה ליכולת התקשורתית והקוגניטיבית שלו.
למידע נוסף בנוגע לטיפול ריפוי בעיסוק למתמודדים עם דמנציה ולטיפול בדמנציה בכלל, הכולל גם טיפולי פיזיותרפיה למבוגרים בבית, קלינאית תקשורת לאבחון וטיפול בבעיות בליעה ושפה בקרב קשישים וייעוץ תזונתי למבוגרים עם דמנציה ומצבי תחלואה נוספים, התקשרו ל- Restart Therapy שיקום פרטי בבית הלקוח לטלפון שמספרו 077-9966400 וצוות המטפלים שלנו ישמח לענות לכם על שאלות ולהעניק לכם ייעוץ טלפוני בתחום ללא עלות או התחייבות. למידע כתוב בנושא הנכם מוזמנים לבקר אצלנו באתר www.restart-therapy.co.il בו קיימת האפשרות להשאיר פרטים ואז אנחנו נחזור אליכם בהקדם.