התקפי זעם חסרי שליטה, חרדה ודיכאון, מצבי רוח קיצוניים, התמכרויות, אובססיה, אובדנות – אלו רק חלק מאותם גורמים המרכיבים הפרעת אישיות (גבולית) ממנה סובלים רבים, אפילו מבלי לדעת זאת. בחלקם היא מתעוררת בעקבות מאורע או כמה מאורעות בחייהם; לעתים טראומות ילדות, אונס, פגיעות מיניות ו\או פיזיות, יחס שלילי מההורים בילדות, אובדן דרמתי של דמות קרובה ועוד.
אמנם הפרעת האישיות הגבולית אינה ברת טיפול לחלוטין, אך עם סיוע פסיכולוגי ופסיכיאטרי מתאים, ניתן להקל על חייו של האדם הסובל ממנה ולהדריך אותו כיצד לחיות את חייו על הצד הטוב, היעיל והפשוט ביותר עבורו, לצד ההפרעה.
איך אפשר לזהות הפרעת אישיות
- פחדים בלתי נשלטים – ניקח לדוגמא מקרה של פרידה במערכת יחסים. בדרך כלל הסיטואציה מלווה בתחושות לא פשוטות, כאשר הפרעת אישיות תגרום לאדם הסובל ממנה להרגיש את אותן תחושות בצורה קיצונית מאוד; חרדת נטישה חזקה, כעס המלווה ברגשות של בושה ורגשות אשם. כל אלו יתחזקו בשל הקושי להיות לבד והתלות שתיווצר באנשים שנמצאים בחייו של האדם, על מנת שלא יישאר לבד.
- אובססיביות – אם כבר במערכות יחסים עסקינן, לרוב אותן מערכות יחסים ילוו באובססיביות ובתובעניות כלפי בן או בת הזוג. האופוריה שבהתחלה תלווה בתחושה שמדובר במושא אהבה מושלם ואידאלי, וככל שיעבור זמן תתחלף התחושה בהאשמות ותלונות שכן הצד השני לא עומד בציפיות.
- אובדניות – הסובלים מהפרעת אישיות נוטים לאובדניות המלווה באיומים בהתאבדות, גרימת נזק גופני בכוונת תחילה (שריטות, חתכים, כוויות), וכן התנהגויות נוספות המעידות או קשורות לפגיעה עצמית. במקרים קיצוניים ינסה האדם גם לבצע ניסיונות התאבדות ממשיים.
לא לוקחים סיכון – שומרים על ערנות ומדווחים במקרה הצורך
כעת, אתם יודעים עד כמה הפרעת אישיות עלולה להיות מסוכנת לאדם הסובל ממנה. מסיבה זו, אם יש חשש מינימלי לקיומה, יש להפנות לאיש מקצוע במהירות האפשרית. התערבות של רפואת הנפש תוכל למנוע איבוד חיי אדם, ולהציל מהתנהגויות שליליות שעלולות להוביל למעשים פליליים ומסוכנים כלפי האדם וסביבתו. זוהי חובה של ממש להישאר ערניים ולשים לב לחברים והמשפחה, ולהתריע גם על החשש הקטן ביותר.