עורך דין לענייני עבודה עוסק מטבע הדברים ביחסי עובדים ומעבידים. הוא מטפל במגוון רחב של סוגיות – פיטורין שלא כחוק, פיצויי פיטורין, התעמרות במקום העבודה, תנאי העסקה ועוד, אבל כדי שניתן יהיה לדעת האם אכן מתקיימים יחסי עובד מעביד נדרשת קודם כל הגדרה מדויקת למהו "עובד".
בפרט חשובה הבדיקה, שגם אותה מבצע עו"ד מומחה לדיני עבודה כבר בשלב הראשוני של עבודתו, במשק המודרני – כשלצד העובדים יש בחברות רבות גם עובדי קבלן, פרילנסרים וכו'.
המבחנים לפיהם נקבע מיהו עובד
ישנם מספר סוגים של מבחנים שבהם נעזר עורך דין לענייני עבודה, וגם בית המשפט כמובן, כדי לקבוע מיהו עובד לכל דבר ומי לא. אופציה אחת היא מבחן ההשתלבות, שמהותה בדיקה עד כמה העובד מעורב בפעילות השגרתית אצל המעסיק, מבחן אחר מעריך עד כמה המעביד פיקח על עבודתו של העובד. עוד מבחן הוא "כוונת הצדדים" שמייחס משקל רב לתכלית הסכם העבודה ולרצון המהותי של שני הצדדים.
בכל מקרה נטל ההוכחה מוטל לרוב על מי שטוען כי הוא עובד. בהתאם שכירת שירותיו של עורך דין לענייני עבודה היא קודם כל אינטרס שלו, אם כי מן הסתם גם למעסיקים כדאי להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי.
איך לבחור עורך דין לענייני עבודה למטרה זו?
כשמחפשים איש מקצוע מגלים מן הסתם שישנם שלל עורכי דין מומחים לעבודה. הבחירה ביניהם מבוססת על בקיאות מקצועית ספציפית, ולא פחות חשוב, ניסיון. ככל שלעורך הדין יש ניסיון רב יותר, כך גדל הסיכוי שהוא ידאג באופן מיטבי לאינטרסים המהותיים שלכם.
אילו זכויות יש גם למי שלא מוכר כעובד?
אמנם מי שלא נופל תחת ההגדרה החוקית של "עובד" לא נהנה מכל הזכויות של אלו שהם כן עובדים לכל דבר, אבל גם להם יש מעמד חוקי ואפשרות כמובן להיעזר בעורך דין מומחה בתחום העבודה. גם אם הם לא רשאים להופיע בפני בית דין לעבודה, עדיין עומדות לרשותם ערכאות שיפוטיות אחרות, ובפרט במצבים שבהם הם סובלים מהטרדה מינית או מפגיעה פיזית או רגשית שהחברה אחראית לה.